Skip to main content

Kort gezegd zijn de fundamentele krachten van je merk de bestaande, of historische, “selling points” die momenteel aan je merk gelinkt zouden worden. Ze vertegenwoordigen meestal dus het verleden, of waar je merk vandaan komt.

Vaak wordt deze historische kracht van een merk vergeten bij herpositioneringen of een eventuele rebranding. We zien zelden een branding model passeren dat wél rekening houdt met bestaande fundamentele krachten in een merk, maar voor je in de verleiding komt hetzelfde te doen willen wij je even doen stilstaan bij het belang van je huidige sterktes, als startpunt voor waar je naartoe wil.

Zelf zien we het definiëren van de “fundamentele kracht” of “root strengths” van een merk als een ideaal moment van zelfreflectie over je huidige positionering, voor je vol enthousiasme begint te plannen wat deze positionering moet gaan worden. Bovendien is het erg belangrijk dat jouw value proposition (die je bij het bouwen van een merk liefst in een later stadium uitwerkt en definieert) uiteindelijk perfect in lijn is met je huidige krachten. Bijvoorbeeld: een bedrijf dat bekend staat om haar rijke traditie kan niet plots beweren innovativiteit te belichamen.

Dus, wat je wél wil doen is proberen de huidige fundamentele krachten van je merk te achterhalen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is relatief voor de hand liggend: praten met je klanten.

Bouw je aan een nieuw merk of een startup? Dan kan (en moet) ook jij je fundamentele krachten in kaart brengen. Toegegeven: zonder verleden is dat iets moeilijker, maar dat hoeft je niet te ontmoedigen. De manier waarop wij aanraden je huidige fundamentele krachten te bepalen is door als ondernemer(s) persoonlijk in de spiegel te kijken: De gebundelde krachten van het team van oprichters worden door buitenstaanders en potentiële klanten vaak gezien als de initiële selling points van een nieuw bedrijf. Door je fundamentele krachten als merk hierop te baseren maak je dus een relatief accurate inschatting van wat de perceptie van je nieuwe merk zal zijn.

Een voorbeeld: voor Rockhopper Socks, het sokkenmerk van We Creatives co-founder Robin, definieerden we de fundamentele kracht als:

“Jonge ondernemers zijn. We brengen een speelsheid en ‘jonge brutaliteit’ met ons mee. We zijn niet bang ons eigen ding te doen en spelen niet volgens de bestaande ‘regels’. Dit brengt een creatief en inventief karakter met zich mee dat centraal staat in onze manier van werken.”