Skip to main content

ChatGPT is een krachtig taalmodel dat tekst kan genereren over een breed scala aan onderwerpen. Als creatieve marketeer heb je ongetwijfeld al geëxperimenteerd met ChatGPT. Als je hebt nagedacht over hoe je ChatGPT wil gebruiken voor jouw bedrijf, is het belangrijk om te weten hoe je goede prompts schrijft. Die kunnen het AI-model helpen betere en relevantere resultaten te genereren. Maar hoe doe je dat dan? Prompts schrijven?

Tip #1: Wees Duidelijk en Beknopt

De eerste tip voor het schrijven van goede prompts voor ChatGPT is om duidelijk en beknopt te zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Maak jouw verzoek duidelijk: Wees duidelijk over wat je aan ChatGPT vraagt om te doen. Gebruik eenvoudige, directe taal en vermijd onnodige jargon of technische termen.
 • Houd het kort: ChatGPT is ontworpen om snel en efficiënt te werken, dus het is belangrijk om jouw prompts kort en bondig te houden. Een te lange of complexe prompt kan leiden tot onnauwkeurige of irrelevante resultaten.
 • Gebruik de actieve vorm: Het gebruik van de actieve vorm kan jouw prompts duidelijker en directer maken. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “Wat zijn enkele marketingstrategieën die kunnen worden gebruikt voor een nieuwe koffieshop?”, zeg “Genereer marketingstrategieën voor een nieuwe koffieshop.”

Tip #2: Gebruik Relevante Trefwoorden

Het gebruik van relevante trefwoorden in jouw prompts is belangrijk omdat het ChatGPT helpt de context van jouw verzoek te begrijpen. Hier zijn enkele tips voor het effectief gebruiken van trefwoorden:

 • Identificeer jouw hoofdonderwerp: Begin met het identificeren van het hoofdonderwerp van jouw prompt. Dit helpt je te bepalen welke trefwoorden het meest relevant zijn.
 • Onderzoek gerelateerde trefwoorden: Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of SEMrush om gerelateerde trefwoorden te vinden die mensen vaak zoeken. Dit helpt je de meest relevante trefwoorden in jouw prompt op te nemen.
 • Gebruik long-tail trefwoorden: Long-tail trefwoorden zijn meer specifieke zinnen die meerdere woorden bevatten. Ze kunnen helpen om jouw prompts preciezer en gerichter te maken.
 • Gebruik natuurlijke taal: Probeer bij het opnemen van trefwoorden in jouw prompts natuurlijke taal te gebruiken die klinkt als iets wat een mens zou zeggen. Vermijd het opvullen van trefwoorden of het gebruik van ongemakkelijke formuleringen in een poging zoveel mogelijk trefwoorden op te nemen.

Tip #3: Wees specifiek over het type antwoord dat je wilt

Daarnaast raden we aan om specifiek te zijn over het type antwoord dat je wilt. Hier zijn enkele tips om dit te doen:

 • Specificeer het formaat: Als je een specifiek formaat in gedachten hebt voor het antwoord, vermeld dit dan in je prompt.
 • Vermeld het detailniveau: Wees duidelijk over het detailniveau waar je naar op zoek bent in het antwoord.
 • Geef voorbeelden: Als je specifieke voorbeelden hebt van wat je zoekt, geef deze dan in je prompt. Door specifiek te zijn over het type antwoord dat je wilt, help je ChatGPT om meer relevante en bruikbare resultaten te genereren.

Tip #4: Gebruik natuurlijke taal en bied context

Als laatste tip is het belangrijk om natuurlijke taal te gebruiken en context te bieden. Hier zijn enkele tips om dit te doen:

 • Gebruik volledige zinnen: Gebruik volledige zinnen die grammaticaal correct zijn.
 • Bied context: Bied wat context over het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent.
 • Wees conversatie: Gebruik natuurlijke taal die klinkt als iets wat een mens zou zeggen. Door natuurlijke taal te gebruiken en context te bieden in je prompts, help je ChatGPT om jouw verzoek beter te begrijpen en meer nauwkeurige resultaten te genereren.

Door deze tips te volgen, kan je duidelijke en beknopte prompts schrijven die ChatGPT helpen nauwkeurige en relevante resultaten te genereren. Zo optimaliseer je de hulp die ChatGPT kan bieden in jouw workflow. En moest je het je afvragen, deze blogpost is (uiteraard) geschreven met de hulp van ChatGPT! 😉